UPDATE! Mulțumim tuturor susținătorilor! Scrisoarea a fost trimisă astăzi, 7 decembrie 2015. Așteptăm confirmarea primirii și, sperăm, un răspuns pozitiv. Vă ținem la curent. Profesori, organizații de media, cercetători și profesori universitari susțin introducerea educației pentru competențe mediatice în pregătirea profesorilor.
Dacă ți se pare important ca învățătorii și profesorii să aibă competențe mediatice, indiferent de disciplina pe care o predau, citește și semnează scrisoarea pe care o vom trimite luni 7 decembrie ministrului Educației, Adrian Curaj.
Mulțumim pentru susținere,
Nicoleta Fotiade
MEDIAWISE Society
București, 07.12.2015
Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, domnul Adrian Curaj
Stimate domnule ministru,
Semnatarii prezentei scrisori deschise susțin importanța adoptării de către Ministerul Educației Naționale a politicilor de integrare a educației pentru competențe mediatice (care includ competențele digitale largi) în pregătirea inițială și continuă a învățătorilor și profesorilor.
Astfel, în prioritățile programului de guvernare din care faceți parte, la capitolul Educație, ați inclus și: „Mutarea accentului în actul educațional de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic„.
De asemenea, documentul mai propune și „inițierea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel încât conţinutul educaţional să corespundă cu cerinţele de pe piaţa muncii şi ale societăţii digitale.”
Credem că aceste obiective nu vor fi atinse fără politici educaționale pentru competențe mediatice (care includ competențele digitale largi) în pregătirea inițială și continuă a învățătorilor și profesorilor.
Competențele mediatice sunt competențe pentru viață în contextul societății informaționale și în condițiile în care media digitale sunt folosite de copii și tineri de la vârste tot mai mici în România pentru informare, socializare și distracție. 79% dintre copiii români între 9-16 ani au un profil pe o rețea de socializare – din studiul NetChildrenGoMobile.
Prin competențe mediatice înțelegem cunoștințe despre cum funcționează Internetul și media, în general, abilități de folosire a media (inclusiv a celor digitale) cu scop de informare și participare civică, socializare și distracție, receptarea critică a conținutului mediatic, abilități de producție media, aspecte legate de drepturi de autor, protecția vieții private sau folosirea sigură a uneltelor digitale (Internet, smartphone, etc.).
Educația pentru competențe mediatice folosește metode de învățare interactive și instrumente media care vor permite profesorilor să mute accentul de pe transmiterea informației pe crearea de competențe pentru viață, inclusiv prin crearea și folosirea resurselor educaționale deschise la clasă, în concordanță cu proiectele europene similare.
Domeniul educației media este unul interdisciplinar, iar profesorii pregătiți își pot folosi competențele nou-dobândite indiferent de disciplina pe care o predau. Competențele mediatice sunt valoare adăugată în performanța cadrelor didactice și fac diferența în decalajul digital între elevi și profesori, care se tot adâncește.
Pregătirea cadrelor didactice pentru competențe mediatice este o condiție pentru punerea în practică a reformei curriculare, astfel încât „conţinutul educaţional să corespundă cu cerinţele societăţii digitale”, așa cum prevede programul de guvernare la capitolul Educație.
Așadar, vă cerem să inițiați procedura de formulare a politicilor de formare a cadrelor didactice pentru competențe mediatice, indiferent de disciplina pe care o predau. Punem la dispoziția Ministerului Educației expertiza noastră de educație media.
Propunerea noastră este susținută de Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), Asociația ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul pentru Inovare Publică al Fundației pentru o societate deschisă, cât și semnatarii de mai jos.
Persoană de contact: Nicoleta Fotiade, Mediawise Society, nicoleta.fotiade@dev.mediawise.ro.
Cu deosebită considerație,